Thuisaccu’s om zonnestroom in te bewaren

De zonnestroom die je zelf opwekt is te bewaren in een moderne accu. Ook wel een thuisaccu genoemd. Je kunt dan op een ander moment je zonnestroom in je woning gebruiken.

Wanneer is dat interessant? Het is aantrekkelijk als:

  • Je zoveel mogelijk eigen groene stroom wil gebruiken. Je gebruikt dan in de avond en ’s nachts de zonnestroom die overdag in je thuisaccu opgeslagen wordt.
  • Energie die je teruglevert aan het net weinig opbrengt. Dit kan het geval zijn zodra de salderingsregeling werkelijk wordt afgebouwd.
  • Als je kritische apparatuur hebt die ook bij een elektriciteitsstoring moet blijven functioneren.

De energieinhoud van de thuisaccu

Hoeveel kWh moet zo’n accu kunnen opslaan? Dat hangt helemaal van uw energiepatroon af, maar een accu die tussen de 5 en 10 kWh kan opslaan is vaak voldoende om een nacht mee door te komen.

Het helpt altijd als u zoveel mogelijk de zonnestroom overdag benut voor de grote energiegebruikers zoals de wasmachine en vaatwasser. Ook is het wijs om overdag uw elektrische boiler of warmtepomp aan te zetten om te bufferen.
Zo reduceert u uw energieverbuik in de avond en nacht.

Om zeker te weten dat u accu met het juiste vermogen aanschaft, kunnen wij gedurende een aantal weken uw energiepatroon meten. Op basis daarvan is een beter advies uit te brengen.


Twee principes

Hieronder staan de twee principes voor het koppelen van een accusysteem aan de huisinstallatie.

Koppeling aan de wisselstroomkant (AC Coupled Storage) kan merkonafhankelijk worden toegepast. Ook als het zonnepaneelsysteem al eerder geïnstalleerd is, kan het op deze manier uitgebreid worden met een thuisaccu. Omvormerfabrikant SMA heeft hier goede systemen voor.

Koppeling aan de gelijkstroomkant (DC Coupled Storage) is een praktische koppeling want je hebt hierdoor omzettingsverliezen en minder apparatuur nodig. Solaredge , SMA en anderen hebben hier systemen voor ontwikkeld. Deze systemen zijn minder eenvoudig uit te breiden en vooral aan te raden als je een accusysteem tegelijk met de zonnepanelen gaat plaatsen. De accu moet dan wel in de directe omgeving van de hybride omvormer geplaatst kunnen worden.

Iedere systeem bevat een extra energiemeter in de meterkast en een regeleenheid. Voor De besturing en monitoring van het accusysteem bieden de fabrikanten software en uitstekende apps aan.