Autoladers voor thuis of op de zaak

De elektrische auto maakt een opmars. Dat betekent dat er steeds meer vraag komt naar laadapparaten.

De snelheid (het aantal kiloWatts) waarmee je kunt laden hangt vooral af van je netaansluiting en de mogelijkheden van de groepenkast. Meestal is 3,7 tot voor een woning goed haalbaar. Als er een 3-fase lader wordt toegepast, kan er tot 11kW geladen worden,


Voor elke elektrische auto hebben we een goede lader. De meeste laders zijn universeel, zodat je er ook andere auto’s mee kunt opladen


Wat is er nu mooier dan je auto te laden met zonnestroom die je zelf op wekt? Je lader stemt zijn laadvermogen af op de hoeveelheid zonnestroom die beschikbaar is. Vaak is dit ook instelbaar om zeker te weten dat je auto de volgende ochtend wèl volledig opgeleiden is.

Totaal energieconcept van SMA

De Duitse fabrikant SMA heeft inmiddels een totaalconcept ontwikkeld dat er voor kan zorgen dat maximaal je zelf opgewekte energie gebruikt om je auto op te laden. De EV-Charger van SMA kan 3-fasig laden met een vermogen tot 22kW of 1-fasig tot 7,4kW.
Door de SMA Sunny Home Manager te laten meten en registeren kunnen de belangrijke energiestromen in je woning/gebouw worden bekeken en gestuurd. Alle apparatuur van SMA kan met de Sunny Home Manager communiceren. Met een eenvoudige aanpassingen kunnen ook andere merken omvormers aan het energieconcept worden toegevoegd.
Ook verschillende fabrikanten van warmtepompen ondersteunen inmiddels communicatie met de Sunny Home Manager.


Je auto als accu gebruiken

Dit is de nabije toekomst.
Geen thuisaccu aanschaffen, maar het grote accupakket van je elektrische auto gebruiken. Overdag je auto laden met zonnestroom. En ’s nachts die energie gebruiken voor je woning.

Momenteel doen netbeheerders, autofabikanten en laderfabrikanten hier op grotere schaal ervaring op.
Er zijn verschillende namen voor in omloop: Vehicle-to-Grid-techniek (V2G), smart charging, bi-directioneel laden, etc.
Het draait allemaal om een elektrische auto die zowel opgeladen, als ontladen kan worden om slim met beschikbare energie om te gaan.