Autoladers voor thuis of op de zaak

De elektrische auto maakt een opmars. Dat betekent dat er steeds meer vraag komt naar laadapparaten.

De snelheid (het aantal kiloWatts) waarmee je kunt laden hangt vooral af van je netaansluiting en de mogelijkheden van de groepenkast. Meestal is 3,7 tot voor een woning goed haalbaar. Als er een 3-fase lader wordt toegepast, kan er tot 11kW geladen worden,

Een voorbeeld: Een Nissan Leaf 2, met een accu van 62kWh, laad je hiermee in 17 tot 13 uur volledig op.
Als je dat te lang duurt is een zwaardere netaansluiting van bijvoorbeeld 3x35A noodzakelijk…

De gecombineerde lader-en-omvormer inéén met “zonneboost van Solaredge is ook een mogelijkheid. Op een mooie zonnige dag en zonnepaneelsysteem erop aangesloten, kan de laadtijd 2,5x verkort worden.


Voor elke elektrische auto hebben we een goede lader. De meeste laders zijn universeel, zodat je er ook andere auto’s mee kunt opladen


Thuisladers

EV Box Homeline

Er zijn thuisladers waarmee je met een laadpas je eigen laadenergie kunt verreken met je werkgever of met je eigen bedrijf. Ze zijn vergelijkbaar met de laadpalen langs de weg of bij bedrijven.
Hou rekening met het feit dat een laadpas een extra dienst is waarvoor een contract moet worden afgesloten.

Webasto Pure

Er zijn eenvoudige thuisladers die eigenlijk een soort superstopcontact zijn voor je auto. Dit zijn de “Plug & Charge”laders. Lekker basic en eenvoudig in het gebruik. Vanaf € 1000,– heb je zo’n lader thuis al hangen, inclusief installatiekosten.


Wat is er nu mooier dan je auto te laden met zonnestroom die je zelf op wekt? Je lader stemt zijn laadvermogen af op de hoeveelheid zonnestroom die beschikbaar is. Vaak is dit ook instelbaar om zeker te weten dat je auto de volgende ochtend wèl volledig opgeleiden is.

Laden met zonnestroom

Maxem met Solar-Log en Zappi hebben daar universele oplossingen voor.

Totaal energieconcept van SMA

De Duitse fabrikant SMA heeft inmiddels een totaalconcept ontwikkeld dat er voor kan zorgen dat maximaal je zelf opgewekte energie gebruikt om je auto op te laden. De EV-Charger van SMA kan 3-fasig laden met een vermogen tot 22kW of 1-fasig tot 7,4kW.
Door de SMA Sunny Home Manager te laten meten en registeren kunnen de belangrijke energiestromen in je woning/gebouw worden bekeken en gestuurd. Alle apparatuur van SMA kan met de Sunny Home Manager communiceren. Met een eenvoudige aanpassingen kunnen ook andere merken omvormers aan het energieconcept worden toegevoegd.
Ook verschillende fabrikanten van warmtepompen ondersteunen inmiddels communicatie met de Sunny Home Manager.


Met zonneboost, tot 2,5x zo snel!

Daar heeft Solaredge een speciale lader voor ontwikkeld. Dit is een omvormer-en-lader in één met “zonneboost”. Het slimme van deze lader is dat, door zonnestroom en stroom uit je netaansluiting te combineren, je tot 2.5x sneller kunt laden!

Solaredge Omvormer & Lader inéén

Je auto als accu gebruiken

Dit is de nabije toekomst.
Eigenlijk kan het al, maar er is nog weinig ervaring mee opgedaan.

Geen thuisaccu aanschaffen, maar het grote accupakket van je elektrische auto gebruiken. Overdag je auto te laden met zonnestroom. En ’s nachts die energie gebruiken voor je woning.

Momenteel doen netbeheerders, autofabikanten en laderfabrikanten hier op grotere schaal ervaring op.
Er zijn verschillende namen voor in omloop: Vehicle-to-Grid-techniek (V2G), smart charging, bi-directioneel laden, etc.
Het draait allemaal om een elektrische auto die zowel opgeladen, als ontladen kan worden om slim met beschikbare energie om te gaan.

Venema Tech V2G DC Lader
Venema Tech V2G lader

De Mitsubishi Outlander PHEV en de Nissan Leaf 2 blijken nu al geschikt te zijn voor bi-directioneel gebruik. Als je het zeker wil weten: vraag het je dealer, bij oudere modellen kan er een software update nodig zijn.
De lader V2G lader Venema Tech kan dan toegepast worden voor laden èn ontladen.
In de nabije toekomst, denk aan 2021/ 2022, zullen een aantal nieuwe modellen van andere fabrikanten dit ook ondersteunen.

Wij kunnen het voor je installeren en configureren.