Opbouw van een zonnepaneel-systeem


Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten energie uit de zon om in elektriciteit. De meest gebruikte zonnepanelen in Nederland hebben een vermogen rond de 300 Wattpiek. Als er veel dakoppervlak beschikbaar is, kiest men nog wel eens voor zonnepanelen met iets lager vermogen. Dit kan voordeliger zijn.
Als dakoppervlak beperkt is, is het een goed idee om zonnepanelen met een hoger vermogen toe te passen. Panelen met een vermogen van meer dan 360 Watt zijn ondertussen ook leverbaar. Ze zijn wel wat hoger in prijs dan de meer gangbare panelen.
Zonnepanelen zijn in veel soorten en maten verkrijgbaar. Wij adviseren u graag wat het best bij uw situatie past.


Schuindak-montagesysteem

Omdat uw systeem duurzaam en windbestendigheid gemonteerd moet worden, raden wij u doe-het-zelf-constructies of budgetoplossingen af.

Om de zonnepanelen windvast te monteren, maken we gebruik van degelijk en goed geteste en gecertificeerde montagesystemen. Deze systemen zijn afgestemd op uw dak en de verwachte maximale windbelasting.

Voor schuine pannendaken kunt u kiezen uit een systeem dat boven de pannen wordt gemonteerd of een “geïntegreerd”systeem. Dat laatste systeem is erg mooi om te zien!
Beide systemen zijn betrouwbaar en veilig. Doorgaans kiest men in de bestaande bouw voor een systeem boven de dakpannen.
Bij nieuwbouw kan een systeem tussen de dakpannen een keus zijn waar de architect ook blij van wordt.

Voor daken die bedekt zijn met bitumen of plaatmateriaal, zoals golfplaten of flesplaten zijn ook goede bevestigingssystemen voorhanden.


Platdak-montagesysteem

Voor platte daken wordt doorgaans een montagesysteem toegepast dat door ballast en wrijving op zijn plaats blijft liggen.
De hoeveelheid ballast stemmen we af op de het soort dakbedekking en de verwachte maximale windbelasting.

De meeste daken kunnen een geballast systeem dragen. Voor de uitzonderingen kan het systeem ook door het dak aan de draagconstructie worden vastgezet. Ballast is dan niet nodig.


Omvormer

De omvormer zet de elektriciteit van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Deze wisselstroom wordt met een aparte leiding naar de groepenkast gebracht.
Het is een goed gebruik om een omvormer te gebruiken die iets aan de “krappe kant” is voor het vermogen aan zonnepanelen. Dat zorgt ervoor dat het systeem op jaarbasis een beter rendement heeft.

Hierboven staan drie omvormers die ieder volgens een ander principe werken. Alle drie zorgen ze ervoor dat de energie van de zonnepanelen naar uw huisinstallatie gebracht wordt.
Uw dak en uw investeringsbudget bepalen welk werkingsprincipe optimaal is voor uw situatie.

Bij het berekenen van een goed systeem houden we altijd rekening met de exacte oriëntatie. In hoeverre de zonnepanelen op het zuiden gericht zijn. Een ligging naar het oosten of westen is ook goed uitvoerbaar. Zo’n systeem levert nog altijd 80% op vergeleken met zonnepanelen op het zuiden.
Indien gewenst is dat te compenseren door meer zonnepanelen te plaatsen.

Ook houden we rekening met de hellingshoek van een schuin dak en schaduwvorming door bijvoorbeeld bomen, schoorstenen en dakkapellen. Bij een platdak is de hellingshoek meestal vast en wordt bepaald door het montagesysteem. Op een platdak zijn de panelen vaak goed naar het zuiden te richten.


Monitoring via internet

Erg handig, want zo kunt u op ieder moment zien dat uw systeem naar wens werkt.
De meeste mensen vinden het ook erg leuk om te zien hoe goed hun zonnepanelen het doen!

Vrijwel alle omvormers kunnen tegenwoordig gekoppeld worden aan het internet. U kunt dan met uw computer of met een app van de fabrikant de opbrengst van uw zonnepaneelsysteem volgen.


Aansluiting op de groepenkast

De omvormer sluiten we aan op uw groepenkast. Hiervoor maken we een aparte nieuwe groep. Ook zorgen we dat het montagesysteem met een degelijke verbinding aan aarde wordt gelegd. Dit laatste is een belangrijke toevoeging voor de veiligheid.